46

Racisme online neemt steeds meer toe

Meldpunt Internet Discriminatie (MIND) constateert stijging van 63 procent

Het spuien van racistische en xenofobische gedachtegoed neemt online steeds meer toe. Het Meldpunt Internet Discriminatie (MIND) registreert een stijging van 63 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt het AD donderdagochtend.

Het MIND kreeg vorig jaar 300 klachten binnen over online racisme. Het jaar daarvoor waren het er 183. Van de driehonderd meldingen ging bijna tweederde over religie of ras. De uitspraken zijn in principe strafbaar maar de kans op vervolging is klein. 

De directeur van het centrum, Titus Visser vertelt in het Algemeen Dagblad dat het meldpunt onderzoekt of de klachten die binnenkomen vallen onder ‘strafbare groepsdiscriminatie’. Als dat het geval is, vragen zij de desbetreffende website de berichten te verwijderen. Wanneer dat geweigerd wordt, stapt de stichting naar het OM. Dat hebben ze in 2014 vier keer gedaan, waarvan er twee tot vervolging leidden. 

De Duitse bondskanselier heeft eerder dit jaar Facebook-oprichter Mark Zuckerberg verzocht maatregelen te treffen tegen het racisme online. Ook is er door het sociale medium in Duitsland een Task Force opgesteld in samenwerking met internetwaakhonden om discriminatie op Facebook aan te pakken. 

Het is nog niet bekend of dergelijke maatregelen in Nederland getroffen worden. Wel zei vice-premier Lodewijk Asscher Facebook en Twitter uit te willen nodigen om te praten over het bestrijden van online racisme op de mediums. Met de kanttekening dat er ruimte moest blijven voor ‘kritiek op de islam en de integratie’. 

cc foto: Jason Howie

Geef een reactie

Laatste reacties (46)