Laatste update 10:17
83

Racisme van Trump brengt CNN-presentator bijna tot tranen

De Amerikaanse president Trump opende zaterdag de aanval op het zwart Congreslid Elijah Cummings uit Baltimore omdat die kritiek uitte op het onder erbarmelijke omstandigheden opsluiten in kampen van migranten. Trump maakte Cummings uit voor een wrede pestkop. Hij hield het daar niet bij maar ging ook tekeer tegen het kiesdistrict waar Cummings volksvertegenwoordiger voor is in Baltimore. “Het is een walgelijk, van ratten en ongedierte vergeven gebied.”

Trump gebruikt daar het woord ‘infested’ voor. Dat is een term die gebruikt wordt als iets vergeven is van ongedierte, een plaag. CNN-presentator Victor Blackwell, zelf afkomstig uit het bewuste district waar veel zwarte burgers wonen, wees er op dat die woordkeuze niet toevallig is. “Donald Trump heeft al meer dan 43.000 keer getweet. Hij heeft al duizenden mensen beledigd, van allerlei pluimage, maar als hij het over infestation heeft, dan gaat het over zwarte en bruine mensen.” Zo gebruikte Trump het woord ook toen hij de aanval opende op The Squad, de vier niet-witte vrouwelijke Congresleden die de progressieve beweging aanvoeren. Witte racisten hebben de gewoonte om niet-witte mensen als ongedierte af te schilderen.

Blackwell werd het even te veel toen hij dat aan de kijkers uitlegde. Secondenlang moest hij vechten tegen zijn emoties. Daarna vertelt hij dat hij zelf uit het bewuste district afkomstig is. En dat de mensen die daar wonen ook Amerikanen zijn.

De leider van de Democraten, Nancy Pelosi, noemde de aanval van Trump racistisch, net als veel andere prominenten. Op social media barstte een hashtag protest los met #WeAreBaltimore. In een vlijmscherp commentaar schrijft de Baltimore Sun dat Trump zelf meer macht heeft om de problemen in Baltimore aan te pakken dan enig Congreslid.

Geef een reactie

Laatste reacties (83)