Laatste update 17:12
37

Racisten intimideren zwarte bezoekers op festival Pukkelpop

Twee vrouwen die een optreden van Kendrick Lamar bijwoonden op het Belgische festival Pukkelpop kregen dit weekend racistische verwensingen en gezang naar hun hoofd geslingerd.

Op een video is te zien en horen dat jongens in het publiek zingen ‘Handjes kappen, de Congo is van ons’. Die tekst is onderdeel van een berucht racistisch lied en verwijst naar martelpraktijken die de Belgen toepasten in de toenmalige Afrikaanse kolonie.

De vrouwen vertellen op social media geshockeerd dat ze werden belaagd terwijl ze zich door het publiek naar voren begaven, waar nog plaats was. Ze werden betast, geschopt, kregen drank over zich heen gegooid en er barstte een koor van racistische opmerkingen en gezang los. Nadat beveiligingsmedewerkers zich er mee bemoeiden keerde de rust terug.

“Ik weet niet hoe ik me moet voelen, met mensen die aan mijn haar trekken en foto’s met ons willen maken. De hoeveelheid beledigingen die we ik naar mijn hoofd heb gekregen is ongelooflijk.”

Inmiddels zijn bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, klachten ingediend over de misdragingen.

Update:

Pukkelpop veroordeelt het racisme en zegt dat er op het festival geen plaats is voor dergelijk gedrag. Het Belgische OM is een onderzoek gestart.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)