Laatste update 17:27
148

Racisten slaags met politie Londen, extreemrechts tracht BLM-protest Parijs te verstoren

Racistische demonstranten, waaronder veel notoire hooligans, zijn in Londen slaags geraakt met de politie. Agenten werden bekogeld met projectielen. Zo’n tweehonderd extreemrechtse figuren hebben zich in het centrum van de stad verzameld bij het standbeeld van Churchill waar ze onder meer de Hitler-groet brachten. Burgemeester Sadiq Khan heeft ook de standbeelden van Nelson Mandela en Mahatma Gandhi met houten platen laten beschermen omdat de politie over informatie beschikte dat de racisten er op uit zijn die omver te halen.

Een journalist van een conservatieve krant constateerde dat de extreemrechtse betogers een enorme puinhoop achterlieten.

Een Black Lives Matter-demonstratie die vandaag zou plaatsvinden in Londen is door de organisatoren afgelast om een confrontatie met de extreemrechtse betogers te voorkomen. Andere BLM-protesten mogen van de politie pas na 17 uur plaatsvinden vanwege de extreemrechtse dreigementen. Ook in andere Britse steden zijn Black Lives Matter protesten.

In Parijs vond een Black Lives Matter-demonstratie plaats ter herdenking van Adama Traoré, de 24-jarige Malinees die in 2016 stierf toen politieagenten hem arresteerden. Eind vorige maand werden de agenten vrijgesproken, de demonstratie dient als protest daartegen. Adama Traoré wordt wel gezien als de Franse George Floyd.

Leden van een extreemrechtse groepering ontrolden tijdens de demonstratie op de Place de la Republique op een van de omliggende daken een groot spandoek. Dat werd al na een paar minuten verwijderd door de antiracisten.

Geef een reactie

Laatste reacties (148)