60

Racistisch gebakje in Frankrijk toch toegestaan

Franse banketbakker mag obscene en kwetsende gebakjes gewoon blijven verkopen 

Een Franse banketbakker uit het Zuid-Franse Grasse die onlangs te horen kreeg dat hij zijn gebakjes niet meer in zijn etalage mocht zetten omdat ze racistisch zouden zijn, mag de gebakjes toch weer in te vitrine leggen.

Dat melden de Franse media, waaronder TF1. De bakker was aangeklaagd omdat hij twee opmerkelijk gebakjes verkocht van een donkerbruine chocolade man en een donkerbruine chocolade vrouw met dikke roze lippen en dikke roze geslachtsdelen.

De antiracisme organisatie CRAN (Conseil représentatif des associations noires de France) trok aan de bel en noemde de gebakjes ronduit racistisch. CRAN eiste dat de gebakjes uit de handel genomen werden, maar daar ging de burgemeester van Grasse niet mee akkoord.

In eerste instantie gaf de rechter de antiracisme organisatie gelijk, en bestempelde de gebakjes als kwetsend. De banketbakker mocht ze nog wel verkopen, maar echt ze niet meer in de etalage leggen. Maar donderdag besloot het Frans Hooggerechtshof toch anders: de gebakjes mogen gewoon weer verkocht worden.

De banketbakker – die de gebakjes al vijftien jaar maakt – hij is blij. Hij vindt dat hij op geen enkele wijze iets racistisch heeft gedaan.

Op de vraag waarom hij ze dan net met witte chocola maakte, zei hij dat het met bruine chocola beter werkte.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)