Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Racistische aanslag op zwarte kerk VS: 9 doden

  •  
18-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
323 keer bekeken
  •  
kerk_300_02.jpg
Blanke man vuurt op biddende slachtoffers en ontkomt
In Charleston, in South Carolina, heeft een man 9 kerkgangers gedood in een historische kerk. Volgens de politie is er sprake van racistische motieven. De dader, een naar schatting 21-jarige blanke man, is voortvluchtig. Onder de doden is naar verluidt ook de dominee van de kerk.
De kerk in kwestie,  Emmanuel AME , die wordt bezocht door zwarte Amerikanen, is legendarisch en werd in 1816 opgericht door onder meer Denmark Vesey die zes jaar later een slavenopstand trachtte te organiseren. De kerk werd platgebrand als represaille en de gemeente verdween ondergronds. Pas na de Amerikaanse Burgeroorlog en de afschaffing van de slavernij kon de kerk weer openlijk functioneren.
RTEmagicC_2df24d2e70.jpg
South Carolina heeft een beruchte racistische traditie. Tot het jaar 2000 wapperde op het staatsgebouw in de hoofdstad Columbia de vlag van de Confederatie, het verbond van zuidelijke staten dat de slavernij in stand wilde houden en werd verslagen tijdens de Burgeroorlog. Die vlag wordt door velen als symbool van racisme gezien. Ongeveer de helft van de inwoners van Charleston is zwart.
cc-foto: Howard Arnoff

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.