42

Racistische en gewelddadige pro-Pieters opgepakt in Eindhoven

In Eindhoven zijn zes pro-Zwarte Piet-activisten aangehouden tijdens de Sinterklaasintocht. Slechts het topje van de ijsberg, aldus burgemeester John Jorritsma die het ‘buitensporig’ geweld van de pro-Pieters hekelt: ‘Neem maar van mij aan dat er nog meer mensen binnengehaald zullen worden.’

‘Een aantal hooligans is zijn eigen feestje gaan vieren, terwijl de actiegroep Kick Out Zwarte Piet zich keurig aan de regels heeft gehouden,’ zegt de burgemeester tegen Omroep Brabant. KOZP had zich aangemeld bij de gemeente om te demonstreren, een groep voorstanders van Zwarte Piet deed hetzelfde. Zij zouden verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet ‘ludiek’ liederen zingen. Dat liep anders:

De groep hooligans werd steeds groter. Ze gingen zich agressiever gedragen, riepen beledigende spreekkoren en gooiden met eieren en bier. Ze provoceerden en schopten de politie. Het is echt een wonder dat de vreedzame demonstranten het nog zo lang volhielden.

Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek naar het geweld en racisme aangekondigd. Daarbij zullen camerabeelden gemaakt tijdens de intocht worden bekeken.

Beeld: ANP

 

Geef een reactie

Laatste reacties (42)