49

Racistische hangjongeren pesten zwarte vrouwelijke ondernemer weg uit Hilversum

Gilly Emanuels, de vrouw die in augustus belaagd werd door een groep racistische mannen in Hilversum, overweegt Hilversum te verlaten omdat zij zich niet serieus genomen voelt door de politie en de gemeente. Dat meldt de Gooi- en Eemlander. Op een video, gemaakt en verspreid door de mannen zelf, is te zien en te horen hoe de vrouw wordt uitgescholden en belaagd. De vrouw houdt de mannen met een bezemsteel op afstand terwijl zij haar toeroepen: ‘Kankernegerin’, ‘kankerzwarte’ en ‘kankeraap, ga lekker je boom in’. Aan het eind van de video valt een van de mannen de vrouw aan.

Het Openbaar Ministerie zegt een gespecialiseerde ’discriminatieofficier’ te hebben aangewezen om de zaak van Gilly Emanuels, uitbaatster van Surinaams eethuis ’t Perronnetje aan de Kleine Drift in Hilversum, te bekijken. Maar omdat het rechercheonderzoek twee maanden na de aangifte nog steeds niet is afgerond, koopt Emanuals daar weinig voor:

Mijn vertrouwen in de politie Hilversum en de gemeente is tot beneden het vriespunt gedaald… Ze hopen dat het overwaait. Vorige week ben ík verhoord als verdachte, alsof ík de boeman ben… Is Hilversum nog wel de plek voor mij om te ondernemen? Daar denk ik inmiddels serieus over na.

De drie mannen deden ook aangifte tegen Emanuels, omdat zij hen raakte met haar bezemsteel. Een wapen dat zij naar eigen zeggen uit zelfverdediging opnam, nadat zij voor de zoveelste keer – in gezelschap van haar jonge kind – werd belaagd en bekogeld door de jongeren. Het geweld van de groep witte jonge mannen was structureel, aldus Emanuels:

Als ik met mijn kinderen van drie en acht jaar naar de supermarkt ging, konden die jongens ineens opduiken om me uit te schelden. Ik heb mijn kinderen naderhand moeten uitleggen wat bepaalde woorden betekenen. Nu het eerder donker is, kijk ik overal twee keer om me heen. Toch bang dat ze wraak komen nemen.

Meer dan een verlenging van het hangverbod rond haar horecazaak ’t Perronnetje tot 1 november, is er echter nog niet ondernomen.

Afbeelding: screenshot YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (49)