Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Racistische leuzen bij EK-training Oranje?

  •  
08-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
ANP-Oranje_ek_training300.jpg
KNVB en de UEFA organisator van EK doen alsof hun neus bloedt
Klonken er nou een racistisch leuzen en apengeluiden tijdens de EK-training van Oranje? De KNVB en UEFA houden vol van niet. Maar andere bronnen, waaronder de BBC, melden dat dit wel degelijk het geval was. Ook spelers van het Nederlands elftal zoals Mark van Bommel en Ibrahim Affelay bevestigen de berichten.
Zowel de Nederlandse voetbalbond KNVB als de UEFA, die het toernooi in Polen en Oekraïne organiseert,  ontkent dat Oranje-spelers met een kleurtje zijn uitgejoeld toen ze in het stadion van Wisla Krakau aan hun training begonnen, zo schrijft het AD. Toch verschenen op een aantal voetbalwebsites berichten dat er iets racistisch geroepen was tijdens de bewuste training.
De internationals besloten zelfs hun oefeningen op een andere plaats van het veld te houden. Ze stonden aanvankelijk vlak voor een tribune gevuld met de harde kern van Wisla Krakau. Die jongens protesteerden luidkeels en met een spandoek tegen de UEFA, die het gewaagd heeft aan Krakau voorbij te gaan bij het bepalen van de speelsteden, aldus het AD.
De BBC citeert Mark van Bommel die het voorval een “schande” noemt. “Open je oren. Als je het wel hebt gehoord, maar het niet wílt horen is dat nog erger.”
Ibrahim Afellay noemt in de Telegraaf de oerwoudgeluiden die te horen waren “triest”. “Zeker omdat we vlak daarvoor een heel indrukwekkend bezoek aan Auschwitz hadden gebracht en zagen hoe relatief voetbal eigenlijk is.”
Het onderwerp ligt gevoelig door een aantal zaken waarin spelers, met name in de Britse Premier League, van racisme op het veld zijn beschuldigd. Een documentaire van de BBC die het racisme in het Europese voetbal aan de kaak wilde stellen werd volledig afgebrand als ‘sensatie’. De Britse krant The Guardian wijdde daar woensdag een artikel aan.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.