Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Racistische reacties op anti-Zwarte Piet betoog

  •  
07-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
276 keer bekeken
  •  
zwartepiet.jpg
Betoog Quinsy Gario in P&W tegen Zwarte Piet maakt racistische reacties los op Twitter...
Nadat kunstenaar Quinsy Gario in 2011 al een keer hardhandig was aangepakt door agenten omdat hij demonstreerde tegen Zwarte Piet, kreeg hij vanavond de volle laag op de sociale media. Onversneden racisme in reactie op zijn tv-optreden bij Pauw & Witteman.
Quinsy Gario hield in Pauw & Witteman een betoog waarom Zwarte Piet volgens hem racistisch is, een betoog dat hij eerder ook al hield hier op Joop. Burgemeester van Utrecht in spe Henk Westbroek reageerde namens Sinterklaasminnend Nederland: wat een onzin, het is onschuldige folklore, van elk woord kun je een scheldwoord maken, en vooral: met racisme heeft het helemaal niks te maken.
RTEmagicC_penw_01.jpg
Laten we die discussie dan even laten voor wat ie is, maar laten we hier één conclusie trekken: veel reacties op de social media waren wél racistisch. Sociaal historicus Zihni Özdil hield ze bij en retweette de schunnigheden die over Quinsy Gario werden uitgestort. En daar was geen woord Spaans bij. Een kleine bloemlezing:
RTEmagicC_racisme1_01.jpg
RTEmagicC_racisme2_02.jpg
Wie in Nederland aan Zwarte Piet komt, raakt een gevoelige zenuw. Dat is al lang duidelijk. Maar dit gaat verder. Özdil besluit:
RTEmagicC_racisme3.jpg

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.