Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Radboud UMC waarschuwt Q-koorts-patiënten voor 'levensgevaarlijke' kwakzalverij

  •  
13-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
23073312339_3fc3116c9f_k
Het Q-koorts Expertisecentrum van het Radboud UMC in Nijmegen waarschuwt patiënten met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom voor een levensgevaarlijke alternatieve behandeling; ‘autovaccintherapie’. Alternatief arts Leendert Kunst, zou zeker vijf patiënten behandelen door hen bloed af te nemen en dat paar weken later weer bij de patiënt in spuiten. Kunst, die aan De Gelderlander liet weten dat hij ‘geen kwakzalver is’ zegt daarmee mensen te kunnen genezen. Volgens internist Chantal Bleeker, hoofd van het Q-koorts Expertisecentrum, is de alternatieve behandelmethode echter ‘vergezocht’ en bovendien ‘levensgevaarlijk’. Bloed dat bewaard wordt onder niet- gecontroleerde omstandigheden kan bloedvergiftiging veroorzaken. Ook zouden bloedmonsters verwisseld kunnen worden waardoor mensen het bloed van iemand anders ingespoten krijgen.
Honderden mensen in Nederland lijden als gevolg van een Q-koorts besmetting aan een ongeneselijk chronisch vermoeidheidssyndroom. Internist Bleeker snapt daarom wel dat patiënten bij alternatieve genezers uitkomen. Volgens de arts is er weinig aan te doen, zelfs als de ‘genezers’ gevaarlijke methodes hanteren. De Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) grijpt vaak pas in nadat er iets fout gaat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.