73

Radeloze vluchtelingen in Australische kampen: maak ons dood

600 asielzoekers die vastzitten in het Australische detentiecentrum op Manus Island zouden een open brief getekend hebben waarin zij vragen een eind te maken aan hun lijden

De schrijnende situatie van asielzoekers en vluchtelingen die door Australië, zonder uitzicht op asiel of vrijlating, vastgehouden worden in detentiecentra op eilandjes voor de kust van Papua Nieuw Guinea heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Nadat opstanden en hongerstaking eerder al op niets uitliepen hebben zo’n 600 vluchtelingen die vastgehouden worden op Manus Island nu een open brief ondertekend waarin zij vragen om verlossing uit hun lijden. Asieladvocaat Julian Burnside plaatste maandag een transcriptie van de brief op zijn blog.

Geachte heren Malcolm Turnbull en Peter Dutton,

Als vluchtelingen en asielzoekers gevangen op Manus Island hebben wij deze keer een afwijkend verzoek, aangezien we ons – nadat onze eerdere hulpvragen en vrijlatingsverzoeken genegeerd werden – realiseren dat er weinig verschil bestaat tussen ons en vuilnis. Wij zijn weinig meer dan wat slaven die hielpen de boten te stoppen door in helse omstandigheden te leven. Het enige wat er veranderd is is dat we de Australische belastingbetaler erg veel geld kosten nu ons werk, het ‘stop de boten’, gedaan is. We hebben wat aanbevelingen voor u om deze gigantische geldverspilling en imagoschade te beëindigen en om de Australische grenzen voor eens en altijd veilig te maken:

1. Een marineschip dat ons allen aan boord neemt en in de oceaan dumpt 
2. Een gaskamer 
3. Gifinjectie 

Dit is geen grap of satire, neem het alstublieft serieus op. We sterven in Manus een langzame dood. Elke dag worden we letterlijk gemarteld en getraumatiseerd en er is geen land dat ons een veilig heenkomen kan bieden, zegt DIBP (Department of Immigration and Border Protection).

Hoogachtend en alvast een fijne kerst,

De vluchtelingen en asielzoekers op Manus

Lees ook op Joop: Australië vroeg arts leed van asielzoekers te verdoezelen en Australisch deportatiebeleid vluchtelingen mislukt

Independent: 600 refugees in Australian detention centre write open letter demanding assisted suicide
Cc-foto: ANP luchtfoto van vluchtelingenprotest en screenshot Al Jazeera

Geef een reactie

Laatste reacties (73)