Laatste update 10 juli 2016, 13:22
239

Linkse Corbyn nieuwe Labour-leider

Britse sociaaldemocraten krijgen meest linkse politicus in politieke geschiedenis

De radicaal linkse politicus en oude rot in het vak Jeremy Corbyn is zaterdag gekozen als de nieuwe leider van de Britse Labourpartij. Corbyn haalde al in de eerste ronde als zestig procent van de stemmen in zijn voordeel, genoeg om de nieuwe leider van de partij te worden.

Dat schrijft onder andere the Guardian.

Radicaal-links
Corbyn volgt Ed Miliband op, die in mei de verkiezingen een vernederende nederlaag onderging. Vrij snel was Corbyn een van de grote kanshebbers, ondanks de kritiek op zijn zeer linkse ideeën van gematigde Labour-politici. Critici noemen hem ook wel een ‘megamarxist’. Volgens sommige politici uit de sociaaldemocratische Labourpartij zou de benoeming van Corbyn ‘de vernietiging van de partij’ betekenen. Ze zijn bang dat de partij een ruk naar links zal maken nu Corbyn aan het roer komt te staan.

Oud-premier Blair van Labour is tegen de de keuze voor Corbyn en ook premier Cameron van de Conservatieve Partij voelt niets voor Corbyn als politiek leider. Hij noemde hem een gevaar voor het land.

Corbyn is onder andere van plan de belasting voor de rijken verhogen, hij zet zich vol in voor armoedebestrijding, betere mensenrechten en het verminderen van oorlog. Hij vindt dat energiebedrijven en de spoorwegen weer in handen van de staat zouden moeten komen en is zeer kritisch over de NAVO.

Lees ook: ‘Corbyn is geen socialist die Das Kapital als bijbel ziet’
cc foto’s: ‘Global Justice Now’ en Chris Beckett

Geef een reactie

Laatste reacties (239)