37

Radioactief afval bedreigt kust Somalië

Bedrijven uit onder meer Italië en Zwitserland dumpen giftig afval in het kustgebied

De Somalische kust wordt bedreigd door radioactief en giftig afval. Als gevolg van jarenlange dumpen van toxisch afval in de zee bij Somalië, kleurt het water intussen niet meer helder blauw, maar troebel bruin. De Somalische vissersgemeenschap lijdt onder de vervuiling van de zee omdat het zeeleven zwaar is aangetast.

De algemeen directeur van het Somalische Ministerie van Luchtvaart en Transport, Mohammed O. Ali heeft melding gemaakt van de situatie, na een rondtrip langs de Somalische kust. Volgens hem zijn het met name Zwitserse en Italiaanse bedrijven die op het hoogtepunt van de Somalische burgeroorlog geheime overeenkomsten sloten met de overgangsregering van krijgsheer Ali Mahdi Mohamed. In ruil voor toestemming om afval te dumpen kreeg Ali Mahdi geld en wapens.

De Verenigde Naties heeft in het verleden kenbaar gemaakt te beschikken over vertrouwelijke informatie waarin staat dat Europese en Aziatische bedrijven uranium en andere zware metalen als cadmium en kwik voor de kust van Somalië dumpen.

Somalilandpress: SOMALIA: Radioactive waste surfaces in the coastline – Minister

cc-foto: Somalilandpress

Geef een reactie

Laatste reacties (37)