16

RAI-censuur Berlusconi doorbroken door nieuwe media

Van tv gehaalde kritische talkshow toch een hit via internet en satelliet-tv

Nieuwe media doorbreken de rechtse propaganda van Berlusconi: vele honderdduizenden Italianen volgden donderdag via internet en satelliet-tv een kritisch actualiteitenprogramma dat door premier Berlusconi van de buis was gehaald.


Door redactie Joop

Het kijksucces bleek vrijdag uit de kijkcijfers die Italiaanse media publiceerden, zo meldt onder meer Het Parool. AnnoZero, een nieuws- en talkshow gepresenteerd door de bekende journalist Michele Santoro, is het meest kritische programma dat onder Berlusconi is overgebleven op de RAI. Onder druk van de premier heeft de RAI-top het programma en andere politieke talkshows van het scherm gehaald in de aanloop naar de regionale verkiezingen zondag en maandag.

De ploeg van AnnoZero maakte donderdagavond toch een uitzending, die werd doorgegeven via de sites van de twee grootste kranten van het land, Corriere della Sera en la Repubblica, en satellietkanalen als Sky en lokale zenders. Die uitzending bleek dus ondanks de persbreidel van Berlusconi een groot succes. 

Het programma, getiteld Raiperunanotte (‘RAI voor één nacht’), was ook te zien op reusachtige schermen in tweehonderd Italiaanse steden inclusief Rome en Napels, zo meldt Straits Times. De uitzending trapte af met archiefbeelden van een speechende Mussolini, gevolgd door beelden van een spreekbeurt door Berlusconi. Presentator Santoro richtte zich vervolgens met een voorgelezen brief persoonlijk tot de Italiaanse president:

Beste Napolitano, we hebben nog geen facisme, maar bepaalde overeenkomsten zijn wel een bron van zorg.

Aan het programma werkten veel bekende journalisten mee, alsmede filmmaker Roberto Benigni.

Foto: Alessio85 (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (16)