56

Ramadan wordt steeds meer Kerstmis

'Iedere avond vijf-sterren menu'

In het Midden-Oosten gaat de vastentijd ramadan steeds meer overeenkomsten vertonen met het kerstfeest. Tenminste, zo gauw de zonder onder is.

De Belgische krant De Standaard stelt dat het karakter van het feest in de regio aan het veranderen is. In plaats van het vasten en de soberheid – er mag niet gegeten of gedronken worden zolang de zon schijnt – komt de nadruk steeds meer te liggen op de dagelijkse afterparty als de duisternis valt:

Suleiman Fadhila (35) werkt voor een privébedrijf in de Jordaanse hoofdstad Amman en stelt dezelfde trend vast. ‘De ironie wil dat ramadan een maand van bescheidenheid zou moeten zijn, maar elke avond wordt het steeds copieuzer. Mensen gaan op restaurant en eten zeven gangen, om dan massaal languit naar de soapseries op televisie te kijken. (…) ‘Veel mensen gaan leningen aan bij vrienden of familie om de kosten te dekken’, vertelt Fadhila. ‘Mijn bedrijf geeft zelfs een voorschot op ons volgende maandsalaris. Met als gevolg dat we volgende maand pas echt zullen moeten vasten.’

Er wordt ook geklaagd dat de motieven achter het ritueel, een tijd van overdenking naar de achtergrond verdwijnen. Net als bij Kerstmis klagen critici over de hypocrisie. Winkeliers zijn daarentegen zeer te spreken over de cultuurverandering omdat er op grote schaal inkopen worden gedaan. 

De Standaard: Ramadan wordt schranspartij

Update 12:50 In Nederland verzorgt de publieke omroep een speciale uitzending rond het Suikerfeest, dat op 10 september het einde van de ramadan markeert.

cc-foto: Fatima Dashti

Geef een reactie

Laatste reacties (56)