59

Ramppiloot wilde beroemd worden

Depressieve co-piloot schepte op tegen ex-vriendin ... Bezocht als kind de plek van de crash

Er komen steeds meer details naar boven over Andreas Lubitz, de Duitse co-piloot die er van verdacht wordt opzettelijk zijn vliegtuig tegen een bergwand te hebben laten crashen waardoor 149 passagiers en bemanningsleden om het leven kwamen.

Tegenover de Duitse krant Bildt verklaarde zijn ex-vriendin, een stewardess die vorig jaar vijf maanden met hem samenwerkte, dat hij tegenover haar voorspelde “Op een dag doe ik iets dat het hele systeem zal veranderen en waardoor iedereen mijn naam zal kennen en herinneren.” Volgens de vrouw is de daad mogelijk ingegeven uit wrok over het feit dat zijn medische toestand het najagen van zijn droom om verkeersvlieger te worden, onmogelijk maakte. Ze vertelt dat Lubitz leed aan angstaanvallen, soms uit het niets begon te schreeuwen.

De Duitse justitie heeft ontdekt dat Lubitz medische gegevens over zijn zwakke geestelijke gezondheid achterhield voor zijn werkgever, meldt de BBC. De piloot zou volgens de Franse krant Metro tijdens zijn jeugd vaak een zweefvliegveld dicht bij de plek waar hij het vliegtuig heeft laten crashen bezocht hebben. Volgens andere bronnen heeft hij kort voor de ramp zijn vriendin een nieuwe auto cadeau gedaan.

De zaak brengt een discussie op gang over de geestelijke gezondheid van piloten. In De Morgen doet een piloot een boekje open over de extreme stress waar piloten aan bloot staan:

De bedrijven willen met zo min mogelijk mensen zo veel mogelijk werk doen. Er zijn zo veel studies van vakbonden en enquêtes over het probleem – harde cijfers dat piloten ­vaker depressief of angstig zijn – maar ze trekken zich dat niet aan.

Geef een reactie

Laatste reacties (59)