Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ramses Shaffy is overleden

  •  
01-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
479 keer bekeken
  •  
shaffy_lijst_01.jpg
Nederland rouwt ... Liesbeth List te geschokt om te reageren ... Burgemeester Cohen: 'Het is stil in Amsterdam' ....

Stem hier 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' naar nummer 1 in Top 2000

Zanger Ramses Shaffy is op 76-jarige leeftijd overleden, zo meldt het ANP. Hij leed aan slokdarmkanker.
Na een carrière als acteur bij de Nederlandse Comedie maakte Shaffy in de jaren zestig furore als zanger. Liedjes als ‘Sammy’, ‘We zullen doorgaan’, ‘Pastorale’ en ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ werden in de jaren zeventig klassiekers.
Op 27 oktober van dit jaar kon hij nog aanwezig zijn bij de presentatie van de nieuwe dvd- en cd-box ‘Laat me’ in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Hij was toen net hersteld van een ziekbed. Hij speelde er kort op de piano (zie video hierboven). Daar zong hij kort: “Vanmorgen om acht uur gewekt om hier te zijn. Wat een grote verrassing.”
Shaffy woonde al een tijdje in een verpleeghuis als gevolg van problemen met epilepsie en een longontsteking.
NRC Handelsblad had direct al een In Memoriam online staan:
Zelden viel iemand zo samen met wat hij zong. ‘Laat me mijn eigen gang maar gaan’, was Ramses Shaffy’s lijflied. Als een roekeloze robbedoes raasde hij door het Nederlandse toneel en de kleinkunst.” 
De Volkskrant schrijft in een ‘postuum’:
Shaffy ging in alles tot aan de rand en vaak eroverheen, of het nou zijn pianospel, alcoholconsumptie, zijn taalgebruik of de liefde betreft. Mateloos is het kernwoord. Nu is hij uitgeraasd.
Zangeres Liesbeth List is te aangeslagen om op het overlijden van haar hartsvriend te reageren. Een woordvoerder laat weten dat ze zeer geschokt is.
Andere reacties kwamen onder meer van Job Cohen, burgemeester van Amsterdam…
Het is stil in Amsterdam. ‘Ik gedenk met bewondering een groots en karakteristiek man.
… schrijver Harry Mulisch … 
Shaffy veroorzaakte in de jaren zestig een schok in intellectueel Amsterdam. Het was een heel ander mens dan we gewend waren. Hij zong in Shaffy Chantant elke avond dezelfde liedjes, maar dat gaf niet. Iedereen die iets voorstelde zat er, tot Freddy Heineken aan toe. En als hij niet op het podium stond, hing hij rond in de kroegen op het Leidseplein.
… en kleinkunstkenner Jacques Klöters:
Een levenskunstenaar en de stem van een generatie, die van de mensen van na de oorlog’. ‘In Frankrijk had je chansonniers; dat was hij voor Nederland.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.