20

Randstad behoort tot Europese top vijf

Na Parijs en Londen is Randstad Holland favoriet als vestigingsplaats voor hoofdkantoren

Vergeleken met andere Europese grootstedelijke regio’s doet Randstad Holland het erg goed. De groeicijfers over de jaren 2005-2009 zijn gunstig en plaatsen Nederland in de Europese top vijf. Dat blijkt uit TNO’s jaarlijkse Randstadmonitor 1995-2009.

In het onderzoek worden twintig Europese grootstedelijke regio’s met elkaar vergeleken op indicatoren als economische groei, bevolking, werkloosheid, innovatie, congressen, luchtverkeer en goederenoverslag. Nederland blijkt in geen van deze indicatoren echt gespecialiseerd, maar vaart toch erg goed op haar veelzijdigheid. Van alle grootstedelijke regio’s in Europa groeit de handel & transport sector in de Randstad het snelst.

Europese landen kregen tussen 2000 en 2005 te maken met een terugval. Leidende steden als Dublin, Barcelona en Madrid herstelden echter minder snel dan de Randstad. Nederland heeft zich op de kaart gezet als het gaat om een vestigingsplaats voor hoofdkantoren. Nederland komt op de derde plaats na Parijs en Londen. Voor regio voor internationale congressen komt Nederland na Wenen op de tweede plek. De leidende positie voor internetverkeer moest Amsterdam echter afstaan aan Frankfurt.

Opmerkelijk is dat de Randstad het op het gebied van Research & Development (R&D) investeringen per saldo slechter doet dan het gemiddelde van de Europese stedelijke regio’s.

De Pers: Randstad blijft in Europese tof vijf

cc-foto: HavanKevin

Geef een reactie

Laatste reacties (20)