252

Randstad vlucht in de armen van D66

D66 op winst in grote steden, vooral ten koste van PvdA ... Partijen zetten dit weekend hun kopstukken nog in voor de gemeenteraadsverkiezingen

D66 is hard op weg om woensdag de grootste partij te worden in de Randstad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen zouden de sociaal-liberalen winnen in Utrecht, Amsterdam en Den Haag. Dit blijkt uit nieuwe peiling van TNS NIPO in opdracht van het AD.

Volgens het AD is Rotterdam de enige van de vier grote steden waar de verwachtingen voor D66 minder hoog zijn. Toch boekt de partij ook daar winst.
De winst van de sociaal-liberalen gaat bijna geheel ten koste van de PvdA. In Den Haag voert D66 een nek-aan-nekrace met de PvdA en de PVV. In Amsterdam lijkt D66 onder leiding Jan Paternotte lijken de PvdA te gaan onttronen. Die zou dan voor het eerst sinds de Tweede Oorlog niet de grootste politieke partij in de hoofdstad worden.

Politicoloog en maker van het Kieskompas André Krouwel is niet verrast over het succes van D66. In het AD zegt hij: 

“De partij is het belangrijkste alternatief voor kiezers van VVD én PvdA, die de schuld krijgen van het kabinetsbeleid. Die tweede keus is D66 ook voor veel CDA- en GroenLinkskiezers.

Tegelijk sluiten experts niet uit dat de zege lager uitvalt dan de peilingen voorspellen. “Het blijven peilingen. Een kwart van de kiezers weet nog niet wat ze gaan stemmen”, zegt Henk van der Kolk van Stichting Kiezersonderzoek Nederland.

Aan de bak
De partijen gaan dan ook in de laatste paar dagen voor de verkiezingen nog vol aan de bak. De NOS schrijft dat veel partijen dit laatste weekend hun kopstukken nog inzetten: 

Zo probeert premier Rutte vanmiddag in de Grote Kerk in Breda stemmen voor de VVD te winnen.

PvdA-leider Samsom bezoekt Rotterdam en Amsterdam. Op het Osdorpplein in Amsterdam zijn behalve gratis poffertjes ook de partijprominenten Asscher en Ploumen te vinden.

SP-leider Roemer is ook in Amsterdam. Hij gaat op ‘successentour’ naar de Van der Pekbuurt in Noord, die voor sloop behouden is gebleven. Ook reist hij af naar Utrecht, waar hij het startsein geeft voor een protest van skaters.

D66-leider Pechtold gaat vanmiddag naar de markt in Leiden. Pechtold begon zijn politieke carrière als raadslid en wethouder in die stad.

De peilingen wijzen uit dat minder dan 50 procent van de mensen op woensdag 19 maart naar het stembureau gaat. CDA-fractieleider Buma, zaterdag op campagne in Bergeijk, wijt dat in een interview met de Telegraaf vooral aan premier Rutte. Kiezers zouden zich “verraden” voelen door alle loze beloftes die Rutte als VVD-lijsttrekker in 2012 deed.

AD: D66 grijpt de macht in de Randstad

NOS: Landelijke politici vol aan de bak

Foto-cc: Steven Rieder

Geef een reactie

Laatste reacties (252)