Laatste update 15 mei 2017, 00:34
20

Wereldwijde ransomware-aanval opnieuw ingezet, nu zónder ‘noodknop’

Waar experts vrijdag voor vreesden is werkelijkheid geworden: er is een nieuwe wereldwijde ransomware aanval gestart. In de vorige versie was een optie verstopt om de verspreiding een halt toe te roepen, maar in deze nieuwe versie is die ‘noodknop’ verwijderd. Europol waarschuwt voor nieuwe aanvallen. Met name maandag kan het aantal uitbraken escaleren.

Vrijdag schrok de wereld op door een wereldwijde ransomware-aanval die in hoog tempo Windows-computers gijzelde. Het ging om zogenaamde WanaCrypt0r-software, of ‘WanaCry’, een malware die zich van de ene naar de andere computer verspreidt en de hele computer op slot gooit tot er losgeld is betaald. De aanval werd vrijdagmiddag ingezet op ziekenhuizen in Groot-Brittannië en verspreidde zich vanuit daar naar andere landen. Onder andere in de Verenigde Staten, China, Spanje, en Italië. Maar ook in Nederland werden er meldingen gedaan.

Het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwde dat er ‘een grote internationale ransomware-campagne’ aan de gang was. Waar dus eerst leek dat het gevaar geweken was, is het nu weer een zaak van opperste paraatheid. Volgens het NCSC moet er extra opgepast worden met mailtjes afkomstig van ‘niet betrouwbare bronnen’.

Ook kan het volgens experts helpen om de laatste Microsoft-patch te installeren, beveiligingssoftwware te downloaden en backups te maken van alle cruciale bestanden. De ransomware kan echter ook op zoek naar documenten die in de cloud zijn opgeslagen, via programma’s as GoogleDrive of Dropbox. Het is daarom zaak om backups via een externe harde schijf te maken en deze vervolgens los te koppelen.

Oudere Windows computers (Windows XP of ouder) zijn de meest kwetsbare systemen. Die zijn namelijk nog niet voorzien van de laatste softwarepleisters en worden niet meer ondersteund met veiligheidsupdates.

Zondag waren er al meer dan 200.000 slachtoffers van de nieuwe versie van WanaCry, in meer dan 150 landen. Europol waarschuwt dat er een grote kans is dat er maandag een nieuwe golf van uitbraken plaats zal vinden. Veel computers die onderdeel zijn van een bedrijfsnetwerk liggen in het weekend namelijk stil. Zodra die weer worden aangezet, kan de malware zich in een klap nog verder verspreiden.

Volkskrant: Nieuwe variant ransomware duikt op, zónder noodknop – Europol waarschuwt voor nieuwe uitbraken 

Foto: CC Blogtrepreneur

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (20)