Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rapport: Chelsea Manning benadeelde leger VS niet, Pentagon zweeg

  •  
21-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
FILES-US-MILITARY-INTELLIGENCE-MANNING

© 2017-05-18 13:28:16 (FILES) This file photo taken on May 18, 2017 shows an Instagram account screen captur portrait of transgender former soldier Chelsea Manning which she posted on May 18,

Het lekken van honderdduizenden geheime documenten door voormalig Amerikaans militair Chelsea Manning heeft het Amerikaanse leger op geen enkele wijze strategisch benadeeld. Dat is de uitkomst van een analyse van het Pentagon. Manning werd in 2010 gearresteerd wegens het naar WikiLeaks uploaden van een video-opname van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad.
De analyse van het Pentagon werd al een jaar na het lekken gemaakt, maar is nu pas naar buiten gebracht. Het officiële standpunt van de Amerikaanse overheid is nog altijd dat Manning met het lekken van de documenten de nationale veiligheid van de Verenigde Staten ernstige schade heeft toegebracht. De onthulling roept ook vragen op over de buitenproportionele straf die Manning ontving: 35 jaar in een militaire gevangenis, de zwaarste straf in de Amerikaanse geschiedenis voor het lekken van documenten.
Dat de analyse nu naar buiten is gekomen, is te danken aan onderzoeksjournalist Jason Leopold van Buzzfeed. Die beriep zich op de wet Openbaarheid van bestuur en wist zo het rapport in handen te krijgen. Daarin waren 72 van de in totaal 107 pagina’s onleesbaar gemaakt, maar uit wat overbleef viel nog genoeg informatie te halen.
Zo bleek dat er voor de Amerikaanse legeractiviteiten in Afghanistan ‘geen significant strategisch nadeel als gevolg van het delen van deze informatie’ is geweest. Datzelfde geldt voor de Amerikaanse operaties in Irak waar het lekken ‘geen directe invloed op huidig en voormalig leiderschap’ heeft gehad.
In de analyse valt verder te lezen dat het Pentagon zich wel zorgen maakte over de nasleep van de lekken. Zo waren er zorgen dat levens van Afghanen en Irakezen die in dienst stonden van het Amerikaanse leger gevaar liepen omdat hun namen in de documenten voorkwamen. In de documenten die door media wereldwijd werden gepubliceerd waren die namen weggehaald. WikiLeaks zelf publiceerde later allen 740.000 documenten ongewijzigd.
De analisten van het Pentagon uitten in het rapport ook hun zorgen over wat de media met de documenten zou doen. Daarbij waren ze vooral bezorgd dat het hoge aantal burgerdoden in Irak en Afghanistan naar buiten zou komen. Zo staat er te lezen dat de gelekte documenten ‘door de pers of onze tegenstanders gebruikt kunnen worden om de steun voor de operaties in het gebied negatief te beïnvloeden’.
In januari 2017 besloot toenmalig president Barack Obama dat de straf van Manning erop zat. In mei van dit jaar werd ze vroegtijdig vrijgelaten. In een interview dat Manning na haar vrijlating gaf aan nieuwszender ABC zei ze de documenten had gelekt om het publiek bewust te maken van de Amerikaanse militaire acties in het buitenland: ‘Mijn bedoeling was om daar de aandacht op te richten, en om het juiste te doen.’
Bron: The Guardian  / foto: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.