15

Rapport euthanasiezaak ‘Tuitjenhorn’ niet openbaar

Onderzoek is nog in volle gang. Openbaarmaking zou onafhankelijkheid onderzoekscommissie kunnen aantasten

Het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de huisarts uit Tuitjenhorn wordt niet openbaargemaakt. Dat blijkt uit de beantwoording van Kamervragen door minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Huisarts Nico Tromp gaf vorig jaar een terminaal zieke patiënt honderdmaal de normale dosis morfine.

De Tweede Kamer vroeg om het rapport omdat ze wilde weten waarom de arts op non-actief werd gesteld. Onder artsen heerst er op het moment onduidelijkheid over wat hen is toegestaan. Via dit rapport had daar dus meer duidelijkheid over moeten komen. De zaak wordt momenteel onderzocht door een commissie. Daar heeft de weigering het rapport te openbaren mee te maken.

Ministers Edith Schippers Ivo Opstelten in de brief die naar de Kamer is gestuurd:

In de casus Tuitjenhorn is hiervoor niet gekozen, om te voorkomen dat vooruit gelopen wordt op het onderzoek van de evaluatiecommissie en om te waarborgen dat de commissie haar taak zorgvuldig en onafhankelijk kan uitvoeren.

De bewindspersonen sluiten niet uit dat het onderzoeksrapport later alsnog naar de Kamer wordt gestuurd, samen met het uiteindelijke evaluatierapport van de commissie. Verwacht wordt dat het onderzoek voor eind januari 2015 is afgerond.

De patiënt van huisarts Nico Tromp had in juni vorig jaar een euthanasieverklaring ondertekend, maar gaf twee maanden later aan dat hij had gekozen voor palliatieve sedatie. Bij palliatieve sedatie houdt een arts een terminale patiënt tot zijn dood in slaap met medicijnen om zijn lijden te verlichten. In oktober werd Tromp op non-actief gesteld en begon justitie een strafrechtelijk onderzoek waarna hij zelfmoord pleegde. 

Bron: Nieuws.nl Rapport euthanasiezaak Tuitjenhorn niet openbaar

Geef een reactie

Laatste reacties (15)