Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rapport: Hongarije mishandelt vluchtelingen

  •  
13-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-07-13-om-23.23.39

© cc-beeld: Rebecca Harms

Hongaarse politieagenten en militairen hebben vluchtelingen en migranten ernstig mishandeld, voor zij hen terug de grens met Servië over stuurden. Dat schrijft hulporganisatie Human Rights Watch (HRW) in een woensdag verschenen rapport. De Hongaarse overheid ontkent in alle toonaarden.
Sinds 5 juli stuurt Hongarije alle vluchtelingen en migranten die op maximaal acht kilometer afstand van de grens met Servië worden aangetroffen, terug naar de Servische kant van het prikkeldraad dat over de 175 kilometer tussen de twee landen is uitgerold. Het hek werd in september door de Hongaarse overheid neergezet, in een poging niemand meer de grens over te laten steken. Volgens cijfers van de Hongaarse politie zijn sinds 5 juli al 621 mensen teruggestuurd.
Dat is met extreem harde hand gebeurd, zo blijkt nu uit het rapport van HRW. Dertig tot veertig vluchtelingen, waaronder ook vrouwen en kinderen, zouden door grenswachten zeker twee uur lang ernstig mishandeld zijn, terwijl zij aan Hongaarse zijde van de grens werden vastgehouden. In het rapport komt een getuige aan het woord die vertelt dat hij ‘zelfs in films nooit zo’n mishandeling zag’.
"Vijf of zes soldaten namen ons een voor een mee om ons te slaan. Ze bonden onze handen met plastic boeien op onze rug. Ze sloegen ons met van alles. Met hun vuisten, met stokken, ze schopten ons. Ze bezorgden ons opzettelijk ernstige verwondingen."
Ook andere getuigen verklaarden dat ze door politie en militairen werden mishandeld en daarna gedwongen werden om door nauwe openingen in het prikkeldraad terug naar Servië te kruipen. Vluchtelingen in het grensgebied bij Horgos, aan Servische zijde, lieten desgevraagd aan persbureau AP weten op soortgelijke wijze te zijn mishandeld. Een van hen, de 24-jarige Wahed Khan uit Afghanistan, verklaarde:
"Ik ben drie keer naar Hongarije gegaan. Het is moeilijk, ze hebben me in elkaar geslagen. De Hongaarse politie slaat mensen. Ze verwonden ook mensen met traangas, een gevaarlijk soort."
Het rapport van HRW is gebaseerd op gesprekken met 41 vluchtelingen, maar ook met ambtenaren en medewerkers van diverse organisaties, waaronder de VN Vluchtelingenorganisatie, de Hongaarse politie en het immigratiebureau. Volgens HRW legt Hongarije internationale wetgeving omtrent asielzoekers naast zich neer. Zo zouden ook asielaanvragen van mannen niet in behandeling worden genomen. In totaal staat Hongarije slechts vijftien aanvragen per dag toe. Dit heeft er toe geleid dat er nu honderden vluchtelingen onder erbarmelijke toestanden in het grensgebied zijn gestrand.
De Hongaarse overheid heeft in een verklaring gezegd dat in het rapport van HRW leugens vermeld staan.
"Migranten worden niet lastiggevallen aan de Hongaarse grens. Hongarije biedt een menswaardige behandeling aan een ieder die echt in nood verkeert. Tegelijkertijd verwachten we van migranten dat ze de wetten van de Europese Unie respecteren en die van Hongarije."
Lydia Gall, onderzoeksleider van HRW, noemt ‘de mishandeling van asielzoekers en migranten exact het tegenovergestelde van Hongarijes verplichtingen onder de EU-wetgeving, vluchtelingenwetgeving en ten opzichte van mensenrechten’.
"De Europese Commissie moet zijn macht uitoefenen om de regering in Boedapest te dwingen zich aan die wetten te houden, om toegang te bieden tot het asielsysteem en om diegenen aan de grens eerlijk te behandelen. Hongarije breekt nu alle wetten."
Van de meer dan 18 duizend asielaanvragen tussen januari en mei in Hongarije, zijn er slechts 76 toegekend. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn uit die 18 duizend aanvragen, slechts acht klachten over een slechte behandeling binnengekomen. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat die bewering nergens op gebaseerd is.
Bron: Al Jazeera Cc-beeld: Rebecca Harms
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.