83

Rapport: meer armoede door toenemende inkomensongelijkheid

Oneerlijke politieke lobby maakt rijken rijker, armen armer

Armoede en inkomensongelijkheid zijn in Europa tot schokkende en onaanvaardbare hoogtes gestegen, dat is de uitkomst van een rapport van Oxfam Novib. Volgens de ontwikkelingsorganisatie profiteren de rijken het meest van economische groei, terwijl de armen veruit het hardst worden getroffen door bezuinigingen.

123 miljoen mensen, bijna een kwart van alle EU-inwoners, hebben kans in armoede te geraken of zijn economisch kwetsbaar. Dat staat in het rapport ‘A Europe for the Many, Not the Few’ dat vandaag uitkomt. Tussen 2009 en 2013 is het aantal mensen dat onvoldoende geld heeft voor bijvoorbeeld verwarming van huis of onvoorziene uitgaven in 19 EU-landen met 7,5 miljoen gestegen.

‘We wonen op een rijk continent,’ zegt Esmé Berkhout, belastingexpert bij Oxfam Novib, ‘maar armoede en ongelijkheid nemen toe.’ Volgens Berkhout is dit het resultaat van politieke keuzes. Oxfam Novib is van mening dat de invloed van rijke en machtige lobbyisten ingeperkt moet worden. Ook moet de EU-beleidsvorming transparanter zodat duidelijk is ‘wie het beleid maakt dat ons allen raakt.’ 

In het rapport wordt gewaarschuwd voor de buitensporige invloed van rijke individuen, grote bedrijven en belangengroepen op beleidsvorming op nationaal en Europees niveau. Deze invloed zou armoede en ongelijkheid aanwakkeren. Zo komt 82 procent van de adviezen aan de Europese Commissie over belastinghervormingen van vertegenwoordigers en lobbyisten van particuliere en commerciële partijen. 

Berkhout: ‘Regeringen moeten hun oneerlijke belastingstelsels weer in evenwicht brengen, zodat bedrijven hun eerlijke bijdrage leveren. Regeringen moeten hun bezuinigingen ook heroverwegen, zodat de armsten niet langer de prijs van de financiële crisis betalen.’ 

Nederland komt er ten opzichte van de landen om ons heen redelijk vanaf. Het aantal miljardairs is laag gebleven en ook het aantal mensen dat in armoede leeft is lager dan bij onze buren. Wel is het rapport zeer kritisch over het gemak waarmee in ons land zogeheten brievenbusfirma’s kunnen worden opgericht, een constructie waardoor rijken minder belasting hoeven te betalen. Wel zijn er grote zorgen om het aantal kinderen dat onder de armoedegrens leeft. Dat zijn er in Nederland 380.000, dat is één op negen.

cc-beeld: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (83)