Laatste update 23:42
151

Rapport: Poetin startte hoogstpersoonlijk pro-Trump-campagne

De Russische president Vladimir Poetin heeft persoonlijk opdracht gegeven een campagne te starten om Donald Trump in het zadel te helpen. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse veiligheidsdiensten dat vrijdag werd vrijgegeven. De campagne had als voornaamste doel het beïnvloeden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen door hack-operaties en het verspreiden van propaganda.

In het rapport staat onder meer dat het Kremlin ‘een duidelijke voorkeur’ had voor Trump. ‘We concluderen dat Poetin in 2016 een beïnvloedingscampagne is gestart, gericht op de presidentsverkiezingen. Het doel van Rusland was daarbij om het Amerikaanse vertrouwen in het democratische proces te schaden, om Hillary Clinton in diskrediet te brengen en om haar kans op het presidentschap te verkleinen.’

Het deel van het rapport dat openbaar is gemaakt is een korte versie van een uitgebreider rapport dat zowel Barack Obama als Donald Trump onder ogen hebben gekregen. In de openbare versie wordt niet verder ingegaan op de rol die Vladimir Poetin hoogstpersoonlijk innam in de campagne.

Nadat Trump was ingelicht over het rapport, haastte hij zich om op Twitter te schrijven dat de Russische campagne geen invloed had gehad op de verkiezingsuitslag. Daarbij liet hij achterwege de Russische bemoeienis te veroordelen. Trump heeft alle eerdere beschuldigingen van Russische bemoeienis afgedaan als leugens, zonder daarbij acht te slaan op de rapporten die het tegendeel bewijzen.

Het rapport is hier te lezen (.pdf)

Lees ook: Hoe de Russen de Amerikaanse verkiezingen kaapten

Bron: BBC, cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (151)