5

Rapport: ‘Zeeland laks in aanpak van vervuiler’

Provincie Zeeland in de fout met zwaar vervuilende fosforfabriek Thermphos

De provincie Zeeland heeft de vervuiling van de fosforfabriek Thermphos onderschat. Dat blijkt uit rapport van de commissie die onderzoek deed hoe Zeeland omging met de ’s werelds groots fosforproducent.

Thermphos kreeg van de provincie Zeeland eind vorig jaar nog een nieuwe milieuvergunning voor vier jaar. De fosforproducent stootte op dat moment ver boven de dioxinenorm uit, had in een jaar al meer cadmium uitgestoten dan is toegestaan, maar kreeg toch een milieuvergunning.

De commissie oordeelt dat de provincie op de terreinen volksgezondheid, toxicologie en medische milieukunde onvoldoende kennis in huis had  om de vergunning te geven. Deze werd echter een week daarna al ingetrokken, maar de commissie vindt dat de provincie te laks was en de problemen met te weinig samenhang aanpakte.

Het functioneel Parket van het OM startte vorige jaar een strafrechterlijk onderzoek naar Thermphos omdat het de milieuwetgeving overtreedt. Dat was voor het moment dat de pronvincie de milieuvergunning besloot te verlengen. Een VROM-inspectie concludeerde eerder na onderzoek dat de uitstoot van dioxine en schadelijke stoffen zeer zorgelijk is. Omwonenden klagen over ademhalingsproblemen, hoofdpijn en duizeligheid.

Lees meer op Joop: Provincie legt vervuilende fabriek aan de ketting
Volkskrant: Rapport: Zeeland faalde bij aanpak problemen fosforfabriek
cc-foto: Wim Harwig

Geef een reactie

Laatste reacties (5)