Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rapport: 'Zeeland laks in aanpak van vervuiler'

  •  
25-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Thermphos2_300_jpg_02.jpg
Provincie Zeeland in de fout met zwaar vervuilende fosforfabriek Thermphos
De provincie Zeeland heeft de vervuiling van de fosforfabriek Thermphos onderschat. Dat blijkt uit rapport van de commissie die onderzoek deed hoe Zeeland omging met de ’s werelds groots fosforproducent.
Thermphos kreeg van de provincie Zeeland eind vorig jaar nog een nieuwe milieuvergunning voor vier jaar. De fosforproducent stootte op dat moment ver boven de dioxinenorm uit, had in een jaar al meer cadmium uitgestoten dan is toegestaan, maar kreeg toch een milieuvergunning.
De commissie oordeelt dat de provincie op de terreinen volksgezondheid, toxicologie en medische milieukunde onvoldoende kennis in huis had  om de vergunning te geven. Deze werd echter een week daarna al ingetrokken, maar de commissie vindt dat de provincie te laks was en de problemen met te weinig samenhang aanpakte.
Het functioneel Parket van het OM startte vorige jaar een strafrechterlijk onderzoek naar Thermphos omdat het de milieuwetgeving overtreedt. Dat was voor het moment dat de pronvincie de milieuvergunning besloot te verlengen. Een VROM-inspectie concludeerde eerder na onderzoek dat de uitstoot van dioxine en schadelijke stoffen zeer zorgelijk is. Omwonenden klagen over ademhalingsproblemen, hoofdpijn en duizeligheid.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.