35

Rare Rotterdamse campagne tegen straattaal kost bijna ton

GroenLinks-raadslid Nourdin El Ouali vroeg aan het gemeentebestuur 'hoeveel doekoe die fatoe kostte' 

Een bizarre Rotterdamse campagne tegen straattaal heeft 88 duizend euro gekost. Dat blijkt vrijdag uit de beantwoording van vragen van GroenLinks-raadslid Nourdin El Ouali. ‘Eens, maar nooit meer’, zegt El Ouali op de website van GroenLinks Rotterdam.

El Ouali stelde in oktober, in straattaal, schriftelijke vragen aan het stadsbestuur over de campagne Jouw Taal Zijn Taal. Hij wilde onder meer weten  hoeveel doekoe die fatoe kost’.
Nu blijkt dat de gemeente in totaal 88.000 euro besteedt aan posters op scholen, een filmpje, radiospots en reclame in de metro en op metrostations. Ook is er een website waarop jongeren zelf een taaltest kunnen doen, maar die rammelt aan alle kanten vindt El Ouali:

“‘Je krijgt drie zinnetjes in straattaal, waarvan je de Nederlandse vertaling moet geven. Als dat niet lukt verschijnt de tekst dat je Nederlands niet goed genoeg is. Maar in de praktijk toont de test vooral aan dat je kennis van straattaal onvoldoende is.

De gemeente wil met de reclamecampagne jongeren aansporen om hun taalvaardigheden te verbeteren, maar volgens El Ouali slaat de campagne de plank volledig mis:

De meeste jongeren die straattaal spreken weten precies dat ze op een sollicitatiegesprek Nederlands moeten praten. Het spreken van straattaal staat bovendien niet synoniem voor het slecht spreken van Nederlands, net zoals niet alle jongeren met een slechte taalbeheersing straattaal zouden spreken. De Nederlandse taal verbeteren doe je door jongeren bij de lurven te pakken en hen extra taalonderwijs aan te bieden. De campagne is vooral stigmatiserend en helpt geen fluit om taalachterstanden weg te werken. Het is weggegooid geld.

GroenLinks Rotterdam: Campagne straattaal kost bijna een ton

Beantwoording stadsbestuur schriftelijke vragen over straattaal

Op Joop verscheen over dit onderwerp eerder: Gemeente Rotterdam bindt strijd aan met straattaal en Hasna el Maroudi: Rotterdam verklaart oorlog aan straattaal

Geef een reactie

Laatste reacties (35)