13

Ratten kunnen spijt tonen

Emotie nu voor het eerst aangetoond bij andere zoogdierensoort dan mensen

Amerikaanse neurowetenschappers hebben vastgesteld dat ratten in staat zijn spijt te hebben. De ontdekking is een doorbraak omdat het gevoel nooit eerder bij andere dieren dan mensen is geconstateerd.


BBC Nature News beschrijft de ontdekking waarbij ratten moesten wachten op eten en konden kiezen voor een andere plek waar ook eten te halen was. Een situatie die zich laat vergelijken met bijvoorbeeld de rij bij een populaire frietkraam terwijl bij een kraam verderop aanzienlijk minder mensen wachten. Net zoals in dat soort situaties vaak voorkomt bleek het eten bij het alternatief minder lekker. Op dat moment keken de ratten om naar het voedsel dat ze hadden overgeslagen, een teken dat ze spijt hadden.

Spijt hebben verschilt van het herkennen van fouten omdat het inzicht vereist in eigen handelen. Het gaat er niet om dat je baalt van wat je niet gekregen hebt maar van wat je verkeerd hebt gedaan, aldus de Amerikaanse onderzoeker David Redish van de University of Minnesota. Uit hersenonderzoek bleek dat de activiteit die rattenhersenen vertonen tijdens het krijgen van spijt overeenkomt met die van mensen. Na spijt volgde ook een gedragsverandering, de ratten kozen weer voor de lange rijen.

NB: Video heeft niets met het onderzoek te maken, maar je zal waarschijnlijk geen spijt krijgen als je m even bekijkt

Geef een reactie

Laatste reacties (13)