27

Rebekah Brooks verlaat Murdoch-concern na afluisterschandaal

Rechterhand Rupert Murdoch voelt zich 'verantwoordelijk' voor Brits afluisterschandaal

Rebekah Brooks, directievoorzitter van de uitgever van News of the World en rechterhand van Rupert Murdoch, heeft haar ontslag ingediend. Ze voelt zich medeverantwoordelijk voor het schandaal rond het zondagblad van The Sun. Journalisten van de krant luisterden op grote schaal voicemails af van mensen om aan ‘nieuws’ te komen. Ook slachtoffers van de aanslagen op 7 juli 2005 waren niet veilig voor de sensatiezoekers.

Rupert Murdoch trok onlangs naar aanleiding van het schandaal de stekker uit de krant, maar Brooks kon aanblijven als zijn rechterhand. Eerder gaf ze leiding aan de Britse afdeling van News International.

In een verklaring zegt Brooks zich verantwoordelijk te voelen voor de afluisterpraktijken van News of the World.

Brooks:

De reputatie van het bedrijf waar we zo van houden, en de persvrijheid die we zo hoog achten, lopen gevaar. Als directievoorzitter van de uitgever van News of the World voel ik een sterke verantwoordelijkheid jegens de mensen die we pijn hebben gedaan. Ik wil benadrukken hoe ik het betreur wat er gebeurd is.

Hoewel ze de verantwoordelijkheid voor de affaire op zich neemt, is het nog onduidelijk welke rol de voormalig hoofdredacteur heeft gespeeld bij de afluisterpraktijken. Binnenkort verschijnt ze voor een commissie van het Britse Lagerhuis die het afluisterschandaal onderzoekt. 

Lees hier haar ontslagbrief.

The Guardian houdt een live blog bij: Phone hacking – Rebekah Brooks resigns: live coverage

De Volkskrant: Murdochs rechterhand Rebekah Brooks stapt op

NOS: Britse media: Brooks neemt ontslag

Lees meer over het schandaal op Joop: Britse sensatiekrant tapte voicemail terreurslachtoffers af

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (27)