Laatste update 09:24
142

Recensenten zien in Jesse vooral een pr-verhaal

Trouw, Volkskrant en AD stellen dat de documentaire Jesse gemaakt is met een te weinig kritische en afstandelijke blik. Jesse ging maandagavond in première in het Amsterdamse theater Carré. Die grote zaal, 1700 stoelen, bleek bij aanvang nog flink wat lege stoelen te tellen, een contrast met de massaal bezochte campagnebijeenkomsten van GroenLinks waar Klaver sprak. Maar, zo wordt geconstateerd, die meet ups waren gratis toegankelijk nu kostte een kaartje 19 euro, veel geld voor de veelal jonge aanhang. Bovendien ging de film tegelijkertijd online in première voor een fractie van dat bedrag.

Hanneke Keultjes schrijft in het AD dat het Carré-publiek vooral uit GroenLinks-aanhangers bestond:

Zij zagen een gelikte film die in de campagne niet had misstaan. Sexy Jesse in boxershort en ontbloot bovenlijf. Liefhebbende echtgenoot Jesse die zijn vrouw teder zoent. Bezorgde vader Jesse die ‘wakkergekotst’ is door zijn zoon.

Trouw constateert dat de film vooral een zeer ambitieuze politicus toont die heel hard werkt:

Op chagrijn of uitglijders is Klaver tijdens de documentaire niet te betrappen. Soms valt er een vloek, vaker een grap. En elk succesje wordt binnen het team gevierd met twee vuisten tegen elkaar. Ook Boink krijgt af en toe een boks, zodat de kijker nooit helemaal kan vergeten wie achter de camera staat: de beeldvoerder van Klaver.

Ook De Volkskrant is niet onder de indruk. Haro Kraak bestempelt de documentaire tot ‘lichtgewicht’:

Ja, de sfeer onderling in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart is haast klassiek rebels en energiek, precies wat je je voorstelt bij een jongehondenclub. Onbevangen ambitieus en op het arrogante af laconiek. Op geen enkel moment schiet er iemand uit zijn slof of is de wanhoop nabij. Ergernis? Angst? Frustratie? Woede? Niks ervan.

Volgens GroenLinksers zijn er amper conflicten of ruzies geweest tijdens de campagne. Een geval is wel bekend: de nogal botte manier waarop de partij Kamerlid Liesbeth van Tongeren probeerde af te voeren. Niet alleen toonde dat conflict de zogezegd minder empathische kant van Klaver, hij verloor die strijd ook en de populaire Van Tongeren eindigde hoog op de kandidatenlijst. Ze komt in de docu Jesse niettemin slechts even voor.

Jesse zou aanvankelijk uitgezonden worden door BNNVARA maar de omroep zag daarvan af toen twijfels rezen ten aanzien van de onafhankelijkheid van het eindresultaat. Regisseur Joey Boink schoot de beelden toen hij ‘beeldvoerder’ was van de partij.

Geef een reactie

Laatste reacties (142)