157

Recessie ten einde, nu de crisis nog

De Nederlandse economie groeit in het derde kwartaal met 0,1 procent ... Werkgelegenheid blijft achteruit hollen, 160.000 banen (2 procent) minder dan in 2012

De economie groeide in het derde kwartaal met 0,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend heeft gemaakt. Daarmee is een einde gekomen aan vier opeenvolgende kwartalen van krimp en de derde recessie in 5 jaar tijd. Hoewel dat goed nieuws is, is Nederland nog lang niet uit de crisis. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2012 kromp de economie namelijk nog met 0,6 procent.

Het grote probleem blijft de werkgelegenheid. Ten opzichte van het tweede kwartaal verdwenen er 46.000 banen. Afgezet tegen het derde kwartaal van 2012 blijken er zelfs 160.000 banen minder. Dit is een daling van 2,0 procent en tevens het grootste banenverlies sinds het begin van de reeks in 1995.

Huishoudens hebben in het derde kwartaal 2,3 procent minder besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. De consumptie krimpt nu al tweeënhalf jaar achtereen. Net als in eerdere kwartalen gaven huishoudens vooral minder uit aan duurzame goederen zoals auto’s, kleding en meubels, maar ook aan voedingsmiddelen, energie en brandstoffen werd minder uitgegeven.

De consumptie door de overheid kromp met 1,2 procent. Dit is vooral toe te schrijven aan de teruggelopen uitgaven aan het openbaar bestuur. Aan zorg is nog wel meer uitgegeven dan een jaar eerder. Voor een volledig overzicht van de cijfers bekijk het CBS-rapport.

Geef een reactie

Laatste reacties (157)