Laatste update 19:19
56

Recherche doet inval bij Richard de Mos vanwege omkoping en corruptie

Update 19:15 uur:

Bij de huiszoekingen in verband met mogelijk corrupte praktijken, heeft de politie op een van de doorzochte adressen een vuurwapen en munitie aangetroffen. Dat meldt RTL Nieuws. Het wapen werd niet bij een van de verdachte wethouders aangetroffen maar bij een van de zakelijke connecties.

De beide verdachte wethouders hebben voorlopig hun zetel opgegeven, in ieder geval totdat het onderzoek is afgerond.

Update, 15.45 uur:
Burgemeester Pauline Krikke heeft de van corruptie verdachte wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui verzocht om zich terug te trekken. Verscheidene fracties in de Haagse raad hadden daarop al aangedrongen. De portefeuilles van De Mos en Guernaoui zullen worden verdeeld over de overige wethouders.

“Het is in dit land zo dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is”, stelt het Haagse college van B&W in een verklaring. “De verdenkingen van het OM zijn echter dermate ernstig dat het college van mening is dat het goed besturen van de stad wordt belemmerd als personen waartegen de verdenkingen zijn gericht taken kunnen uitvoeren namens het stadsbestuur.”

Eerder:
De Rijksrecherche heeft dinsdagochtend de werkkamers van de Haagse wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui doorzocht. De twee wethouders, allebei van de Groep De Mos, worden onder meer verdacht van het tegen betaling regelen van vergunningen.

Ook de woningen van de wethouders, drie Haagse ondernemers en de werkplekken van enkele ambtenaren werden doorzocht. Bij de doorzoeking waren tientallen rechercheurs en twee officieren van justitie betrokken. Het Openbaar Ministerie schrijft:

Een van de verdachte ondernemers staat op de kandidatenlijst van de Groep De Mos. Hij zou deze partij financieel hebben gesteund in ruil voor gunsten, waaronder vertrouwelijke informatie uit het stadsbestuur. Ook een raadslid van de Groep De Mos wordt verdacht van betrokkenheid bij ambtelijke corruptie.

Burgemeester Pauline Krikke houdt dinsdagmiddag naar aanleiding van de verdenking een spoedoverleg in de Haagse gemeenteraad.

Het AD schrijft dat de warme banden tussen De Mos en ondernemers al eerder leidden tot opgetrokken wenkbrauwen:

De Mos kreeg eerder kritiek te verduren door de afgifte van twee nachtvergunningen aan een Haags zalencentrum. Het centrum, Opera, is een van de sponsors van Groep de Mos. De afgifte zou voortkomen uit het coalitieakkoord, maar een aantal raadsfracties vonden dat De Mos zijn sponsor bevoordeelde. Ook drie andere horecabedrijven kregen toestemming om ’s nachts open te blijven.

Voordat De Mos zijn eigen partij begon, was hij actief voor de PVV. Daar viel hij onder meer op door op te scheppen over een verzonnen carrière als schooldirecteur en door in elke sneeuwbui een bewijs tegen klimaatverandering te zien.

Cc-foto: Groep De Mos

Geef een reactie

Laatste reacties (56)