17

‘Recht op flexibele arbeidstijden’

GroenLinks wil wet om dat af te dwingen

GroenLinks wil dat het recht op flexibele werktijden in de wet wordt vastgelegd.

GroenLinks wil dat er een wettelijk recht komt op flexibele arbeidstijden voor werknemers als de werkomstandigheden dat toelaten. Gisteren werd door demissionair minister Rouvoet een onderzoek naar buiten gebracht waaruit blijkt dat 75% van de werkende vaders met jonge kinderen gebruik willen maken van flexibele werktijden. Volgens GroenLinks is dat slechts een van vele onderzoeken waaruit blijkt dat mensen behoefte hebben aan een flexibele arbeidsmarkt. Femke Halsema:

De norm op veel plekken is al jaren werken van negen tot vijf uur. Dat maakt de combinatie tussen werk en zorg voor veel mensen moeilijk. Werknemers moeten meer invloed krijgen op het tijdstip en de plaats van werken. Zeker met de vergrijzing straks moet de arbeidsmarkt flexibel genoeg zijn voor iedereen die een steentje kan bijdragen. Iedereen die kan werken, is keihard nodig.

GroenLinks erkent dat niet alle taken zich lenen voor flexibele arbeidstijden. Leraren, winkelmedewerkers en verpleegsters zijn vaak op gezette tijden nodig op de werkplek. Maar voor anderen geldt dat niet, aldus GroenLinks. Zo is er geen dwingende reden voor de secretaresse van een bouwbedrijf om haar werktijden niet flexibel te kunnen invullen. Zelfs voor bouwvakkers ziet de partij mogelijkheden genoeg om de werktijden minder rigide in te vullen.

Foto: elmada (Flickr CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (17)