Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechtbank Den Haag wil mannen voortrekken

  •  
22-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
flickr_paleisvanjustitiedenhaag300.jpg
Mannelijke rechters moeten voorrang krijgen bij sollicitaties want 'er werken te veel vrouwen'
Bij de rechtbank in Den Haag werken kennelijk te veel vrouwen. Het zijn er inmiddels zelfs zoveel dat de rechtbank bij sollicitaties mannelijke rechters wil voortrekken, omdat de rechtbank bang is dat er twijfel kan ontstaan over de onpartijdigheid van de rechtbank.
Er is nog geen besluit genomen van de positieve discriminatie op mannelijke sollicitanten, wel staat het plan in een interne notitie die besproken wordt met de ondernemingsraad.
Landelijk gezien is 56 procent van de rechters vrouw, maar in de Haagse rechtbank is dat aantal hoger. Ook in Utrecht ligt het percentage hoger; daar is 64 procent vrouw.
Hoewel de rechtbank inhoudelijk niet in wil gaan op het voorkeursbeleid, zegt emeritus-hoogleraar strafrecht Theo de Roos de zorgen wel te kunnen begrijpen:
Voor de legitimiteit van de rechtspraak wordt het een probleem als bijvoorbeeld 80 procent van de rechters vrouw is. Dan is de rechtspraak niet representatief. Dat is niet goed.”
cc-foto: Elvin

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.