20

Rechtbank Egypte veroordeelt Nederlandse journaliste tot 10 jaar cel

Update: Channel 4 protesteert op gepaste wijze ... Rena Netjes gelukkig wel al in Nederland … Drie opgepakte Al Jazeera-journalisten krijgen 7 jaar cel

In Egypte heeft de rechter zich maandag uitgesproken in de zaak tegen een aantal (vermeende) Al Jazeera-journalisten, waaronder de Nederlandse Rena Netjes. Ze werden van terrorisme beschuldigd en zouden hebben geheuld met de Moslimbroederschap. De journalisten die zijn opgepakt en de rechtszaak bij hebben gewoond kregen 7 jaar cel, zij die het land zijn ontvlucht hoorden tien jaar cel tegen zich. Rena Netjes wist Egypte in februari met behulp van de Nederlandse ambassade te ontvluchten en wachtte de uitspraak vanuit Nederland in spanning af.


Netjes was lange tijd correspondent voor onder meer BNR Nieuwsradio, Het Parool en de NOS. In februari ontvluchtte ze Egypte nadat bekend werd dat het Egyptische regime haar verdacht van ‘hulp aan leden van een terroristische organisatie’ en het werken voor de ‘terreurorganisatie’ Al Jazeera. Toen ze hoorde dat ze op de verdachtenlijst stond besloot ze naar de ambassade te vluchten. Daarover zei ze destijds:

Ik was heel erg opgelucht dat ik de ambassade had bereikt. Daar hoorde ik de aanklachten en die vielen niet mee. Ik zou lid zijn van een terreurcel van het Marriott, waar Al Jazeera English huisde. Daar had ik in december een afspraak had gehad met een Sinai-specialist van Al Jazeera, over zijn specialisme en waarom jihadisten nu meer naar het vasteland trekken.

Rena Netjes heeft overigens nooit voor Al Jazeera gewerkt, maar ontmoette de journalist alleen om van gedachte te wisselen.

Op Twitter reageert de journaliste:

Update 21:20

Collega-journalisten van de Britse zender Channel 4 protesteren op gepaste wijze tegen het vonnis

Geef een reactie

Laatste reacties (20)