Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechtbank Londen: Assange moet naar Zweden

  •  
02-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Assange_300_03.jpg
Wikileaks-oprichter kan vonnis nog aanvechten bij hooggerechtshof
Wikileaks-oprichter Julian Assange mag uitgeleverd worden naar Zweden waar hij wordt verdacht van verkrachting. Dat meldt verslaggever Robert Booth van The Guardian vanuit de rechtbank in Londen. In februari oordeelde de rechter al dat Assange naar Zweden moest, maar tegen die uitspraak ging hij in beroep.
De beslissing van de rechtbank betekent dat Assange binnen tien dagen uitgeleverd moet worden, maar het is waarschijnlijker dat hij pas rond 26 november wordt uitgeleverd. Hij heeft 14 dagen de tijd om het vonnis van de rechtbank aanhangig te maken bij het hooggerechtshof. Zijn advocaten moeten dat bewijzen dat er een breder ‘publiek belang’ is om Assange in Londen te houden.
Assange heeft altijd ontkend schuldig te zijn. Volgens hem zijn de aanklachten ingediend om zijn klokkenluiderswebsite Wikileaks aan banden te leggen. Creditcardmaatschappijen blokkeren de geldstroom van Wikileaks waardoor zij 24 september besloten de werkzaamheden te staken wegens geldgebrek. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.