Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechtbank oordeelt: boete Delta Lloyd terecht

  •  
31-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Delta_300.jpeg
De boete van bijna 23 miljoen euro die De Nederlandsche Bank (DNB) aan Delta Lloyd heeft opgelegd is terecht
Eind vorig jaar legde DNB de hoogste boete uit haar geschiedenis – van 22,8 miljoen – op aan de verzekeraar, omdat die geld zou hebben verdiend aan handel op basis van vertrouwelijke informatie. Ook besloot de toezichthouder dat financieel directeur Emiel Roozen per 2016 weg moest. Uit een hertoetsingsprocedure zou gebleken zijn dat hij ongeschikt is voor de baan, meldt NRC vrijdag
De kern van het onderliggende conflict was dat de toezichthouder vond dat Delta Lloyd te veel beleggingsrisico nam met het geld van polishouders. Delta Lloyd betwistte dat en vond dat DNB was doorgeslagen in haar taakopvatting.
Ongebruikelijk De rechtbank oordeelde dus dat de boete – van de DNB – terecht was opgelegd maar over het laatste onderdeel van de eis, het vertrek van Roozen, is de toezichthouder niet in het gelijk gesteld. Guido Roth, advocaat van Roozen, liet vrijdag aan de NRC weten dat hij ‘tevreden is dat de rechtbank heeft gezien dat de hertoetsingsprocedure niet goed is gegaan.’
Delta Lloyd vocht beide besluiten aan bij de rechter, wat overigens hoogst ongebruikelijk is voor een financiële instelling van deze omvang. De zaak werd in de financiële wereld nauwlettend gevolgd, omdat die gaat over grenzen van de macht van de toezichthouder.
NRC.nl: Boete Delta Lloyd terecht, maar besluit over vertrek CFO moet over

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.