6

Rechtbankverslaggever Chris Klomp zoekt betalend publiek op Twitter

'Als het niet lukt, ben ik failliet.'

Chris Klomp, de vermaarde rechtbankverslaggever die als een van de eerste journalisten verslagen van rechtszaken live ging twitteren, probeert nu op die manier inkomen te vergaren. “Het is gewaagd, ik weet het,” stelt hij.

Klomp wordt tot de stap gedwongen omdat een van zijn grootste opdrachtgevers rechtbankverslagen voortaan betrekt van een persbureau, schrijft De Nieuwe Reporter. De opzet die gebruikt is zeer simpel. Hij heeft een afgeschermde twitteraccount aangemaakt waarmee hij verslag doet. Wie de account wil volgen moet 99 eurocent per week overmaken. Wie niet betaald wordt ontvolgd.

Tegenover De Nieuwe Reporter zegt Klomp:

Ik begin er mee omdat de freelance-markt zwaar onder druk staat. Uitgeverijen werken steeds vaker samen zonder dat de freelancer daar extra geld voor krijgt. Het traditionele verdienmodel komt steeds vaker in de verdrukking. Voor een freelancer zou het goed zijn om zo langzamerhand wat minder afhankelijk te worden van de traditionele geldstromen.

Klomp, die ook lange tijd op Joop publiceerde, hoopt dat er voldoende animo is omdat hij zaken uitkiest die andere media laten liggen en daar in zijn kenmerkende directe stijl verslag van doet. Naast verslag van de rechtszaak zal hij ook praten met betrokkenen en achtergrondinformatie geven. Hij verwacht te kunnen draaien op zo’n 250 betalende volgers. Op zijn weblog schrijft hij:

Bij succes kan de bijdrage omlaag. Als het niet lukt, ben ik failliet. Fair deal, lijkt mij. Maar het is aan u.”

In de bio van de account @realtwitcourt staan instructies voor het verkrijgen van een abonnement.

cc-foto: shirley de jong

Geef een reactie

Laatste reacties (6)