31

Rechtenstudente ontdekt fout in beleid van Leers

Detentie van vreemdelingen op Schiphol onrechtmatig, omdat minister van Asielzaken naliet een wet te maken

Minister Leers van Asielzaken heeft een fout gemaakt, waardoor de detentie van vreemdelingen op Schiphol onrechtmatig is. Dat ontdekte rechtenstudente Irmela Kodzaga, die drie weken geleden haar bachelorscriptie inleverde bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dat schrijft Trouw vrijdag.

“Vorige week werd ik gebeld door mijn docent, dat ik groot nieuws had ontdekt”, zegt Kodzaga in Trouw (betaalde toegang). Daarop publiceerde het Nederlandse juristenblad haar bevindingen. 

De maatregel waarmee Leers regelt dat vreemdelingen die op Schiphol worden tegengehouden ook meteen worden vastgezet is niet rechtsgeldig. “Leers wil gebruik maken van een mogelijkheid in de Europese terugkeerrichtlijn”, zegt Kodzaga. “Die richtlijn stelt dat lidstaten ervoor kunnen kiezen de richtlijn niet toe te passen op vreemdelingen aan wie de toegang is geweigerd. Dat is het geval met vreemdelingen die worden tegengehouden op Schiphol en vastgezet. Maar om dat rechtmatig te kunnen doen, moet er wel een wet zijn die dat regelt.”

Leers maakte geen wet. Hij regelde het vasthouden van vreemdelingen op de luchthaven met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

“Rechtsregels over vrijheidsberoving moeten altijd op een formele wet gebaseerd zijn. Dat eisen zowel de grondwet als het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens”, aldus rechtenstudente Kodzaga.

Foto-cc: Roel Wijnants

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)