101

Rechter bepaalt: PowNed moet Syrische man schadevergoeding betalen

De populistische omroep PowNed is door de rechter in hoger beroep veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een Syrische vluchteling. De omroep moet 2500 euro betalen aan een man die in een uitzending sprak over problemen met zijn testikels. Dat interview, onder valse voorwendselen afgenomen, had volgens de rechter nooit uitgezonden mogen worden.

De verslaggeefster die het interview afnam, deed zich voor als studente omdat PowNed door het COA meerdere malen de toegang tot de noodopvang was ontzegd. Ze hield de Syrische man voor dat ze de vragen over seksualiteit stelde in het kader van een schoolproject.

In het interview vertelt de man, Ahmed, onder meer over een ziekenhuisopname in Griekenland waar een arts hem aanraadde seks te hebben of te masturberen, omdat zijn testikels opgezwollen waren. PowNed monteerde de beelden dusdanig, dat de man werd neergezet als een op seks beluste vluchteling die naar Nederland is gekomen voor de vrouwen.

Al in december stelde een rechter Ahmed in het gelijk en veroordeelde PowNed tot het betalen van de schadevergoeding. De omroep besloot zich echter niet bij de uitspraak neer te leggen. In hoger beroep heeft de rechter nu bepaald dat de verslaggeefster in strijd met het uitgangspunt van de journalistiek heeft gehandeld, door zich voor te doen als studente. Wel heeft het hof gezegd dat PowNed een goede reden had om niet de reden van het interview te vermelden. Dat omdat het COA interviewverzoeken meermaals had geweigerd: ‘Over de massale instroom van vluchtelingen in Nederland vond een publiek debat plaats. De vrijheid van informatievergaring werd door de weigering van COA om PowNed toegang te verlenen, zodanig beperkt, dat voor de verzwijging door de journaliste van haar hoedanigheid een voldoende zwaarwegende reden bestond.’

In het uitgezonden interview spreekt de man ook over homoseksualiteit. Dat gedeelte van het interview is volgens de rechter wel terecht uitgezonden, omdat het in het debat zou passen over het gebrek aan tolerantie voor homoseksualiteit bij sommige vluchtelingen.

Bron: NOS
cc-beeld: blogtrepeneur

Geef een reactie

Laatste reacties (101)