113

Rechter besluit: Volkert van der Graaf mag emigreren

Volkert van der Graaf mag emigreren. De moordenaar van Pim Fortuyn is door de rechtbank in Den Haag in het gelijk gesteld en wordt vrijgesteld van de verplichting zich elke zes weken te melden bij de reclassering. Van der Graaf had daartoe een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat. In welk land Van der Graaf gaat wonen is onbekend.

Na de moord op Fortuyn werd Van der Graaf veroordeeld tot achttien jaar cel. In 2014 kwam hij vervroegd vrij na twee derde van zijn straf te hebben uitgezeten. Een van de voorwaarden van zijn vrijlating was dat hij zich aan zijn meldplicht diende te houden.

Op 15 mei van dit jaar werd tijdens een kort geding al duidelijk dat zowel het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NFIP) als de reclassering het niet nodig achtten dat Van der Graaf zich nog elke zes weken kwam melden. Het Openbaar Ministerie ging daar echter niet mee akkoord, omdat het zicht wilde houden op de ontwikkeling en rehabilitatie van Van der Graaf.

Het is niet de eerste keer dat Van der Graaf de voorwaarden van zijn vrijlating heeft aangevochten. Eerder wist hij met succes te bepleiten dat zijn gebiedsverbod en verplichte begeleiding door een psycholoog werden opgeheven. Een eerder verzoek tot beëindiging van de meldplicht werd in 2016 nog afgewezen. Het mediaverbod en het verbod op contact met de nabestaanden van Fortuyn blijven wel staan.

Bron: NU.nl / foto: Screenshot Brandpunt

Geef een reactie

Laatste reacties (113)