19

Rechter buigt zich over verkrachting door Nederlandse militairen in Indië

Onderzoek naar Nederlandse oorlogsmisdaden op Java in 1949

Het Openbaar Ministerie (OM) zal zich donderdag over een bijzondere zaak buigen: de verkrachting van de destijds 18-jarige Tremini door Nederlandse militairen in 1949 op Java.

Op 19 en 20 februari 1949 was het Javaanse dorp Peniwen toneel van een zuiveringsactie. Militairen van het Nederlandse leger schoten drie verplegers van het Rode Kruis dood en nog eens twee patiënten bij het lokale ziekenhuis. Even laten werden nog een aantal mensen door de militairen vermoord. Meerdere vrouwen werden tijdens de acties door Nederlandse militairen verkracht, waaronder ook Tremini. 

De inmiddels 85-jarige Tremini woont nog altijd in Peniwen. Toen in 1949 de Nederlanders met de executies in haar dorp begonnen, verstopte zij zich met haar negenjarige nichtje onder het bed. Vijf Nederlandse militairen drongen het huis binnen en dreigden met geweld als Tremini niet zou vertellen waar de mannen uit de familie zich bevonden. Toen ze zei dat de mannen naar de rijstvelden waren, werd Tremini een kamer ingesleurd en verkracht, waarbij de ene na de andere militair de kamer binnenkwam. 

Advocaat Liesbeth Zegveld vraagt nu namens Tremini een schadevergoeding van 50.000 euro. In een verklaring zegt de raadsvrouw: ‘De groepsverkrachting van mevrouw Tremini tijdens een officiële militaire operatie is een oorlogsmisdrijf. Ik begrijp niet dat de Staat ook deze zaak weer eerst aan de rechter voorlegt en niet schikt.’

De verhalen over de Nederlandse oorlogsmisdaden in Peniwen zijn niet nieuw. Deze werden destijds al door de Nederlands Hervormde Kerk in Den Haag naar buiten gebracht. De school die als plaatselijk ziekenhuis diende was van deze kerk. Maar, zoals bij veel andere meldingen van ernstig geweld door het Nederlandse leger, leidde ook een onderzoek naar deze misdaden nergens toe. 

Donderdag wordt hier nu dus alsnog door de rechter naar gekeken. De rechtbank zal zich niet alleen buigen over de verkrachting van Tremini, maar zal ook kijken welke deskundige onderzoek zal gaan doen in het Indonesische Zuid-Sulawesi. Eerder dit jaar werd al door de rechtbank in Den Haag bepaald dat Nederland aansprakelijk is voor de schade van kinderen en weduwen van door Nederlandse militairen geëxecuteerde mannen in dat gebied. 

Bron: ANP
CC-beeld: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (19)