Laatste update 12:03
29

Rechter wil nieuw onderzoek doodsoorzaak Mitch Henriquez

Er moet nieuw onderzoek gedaan worden naar de doodsoorzaak van Mitch Henriquez. Dat heeft de rechter donderdag besloten bij een zogenoemde pro-formazitting. Het gevolg is dat de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen twee agenten die verdacht zijn pas in november kan beginnen en de familie van Henriquez langer in onzeker zit. Het OM betreurt het dat de zaak nu vertraging oploopt, maar is het wel eens met de rechtbank dat een nieuw onderzoek noodzakelijk is.

De rechter heeft besloten dat er nieuw onderzoek gedaan moet worden vanwege een nieuw rapport van een forensisch arts dat door de verdediging is ingebracht. De arts meent dat Henriquez is overleden als gevolg van een hartstilstand als gevolg van hartritmestoornissen. Wat de hartritmestoornissen heeft doen ontstaan is niet duidelijk. De onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan het onderzoek nu doen.

Eerder werd al duidelijk dat de politie bij de aanhouding van Henriquez fout op fout stapelde. Zo kwam de medische hulp te laat en vocht de commandant mee, waardoor hij niet in de gaten kon houden hoe het met Henriquez ging. De Rijksrecherche concludeerde in een onderzoeksrapport eerder dat ‘uitwendig mechanisch samendrukkend geweld op de hals’, veroorzaakt door ‘verwurging in het kader van een nekklem’ ‘verstikkingseffecten zijn ontstaan met zuurstoftekort (…) en uiteindelijk overlijden’.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)