10

Rechter keurt omstreden wet Wisconsin af

Winst voor Democraten ... Verliezer Republikein Scott Walker noemt de rechter 'een linkse' activist

Een jaar lang protesteren heeft de democraten in Wisconsin eindelijk winst opgeleverd. De rechter heeft dit weekend een wet ongeldig verklaard die cao’s voor ambtenaren verbiedt. De wet is nietig verklaard door de rechter omdat deze in strijd is met de Amerikaanse grondwet.

Vanaf het moment dat de Arabische lente in volle gang was, woedde er in Wisconsin een hevige strijd tegen gouverneur Republikein Scott Walker. Hij wil de macht van de overheidsvakbonden inperken. Begin 2011 bezette 80.000 betogers het parlement in Wisconsin om druk op Walker uit te oefenen.

Na een jaar lang strubbelingen heeft de rechter de wet die Walker toch ingevoerd kreeg, nietig verklaard. Walker heeft gezegd dat hij tegen de uitspraak in beroep gaat. Hij noemde de rechter ‘een linkse activist’.

Walker kwam in 2010 aan de macht dankzij de steun van de broers Koch, twee multimiljonairs die ook de rechts-conservatieve Tea Party groot maakte. Met zijn wet wil de Republikein de macht van de vakbonden inperken vanwege de crisis. Zo staat in zijn wet dat ambtenaren en leerkrachten meer moeten betalen voor hun ziektekostenverzekering en pensioen. 

Critici menen dat Walker de wet gebruikte om een politieke meerderheid te behouden. Nobelprijswinnaar Paul Krugman vindt de maatregelen van Walker een aanval op de democratie. Vakbonden zijn volgens hem de belangrijkste krachten tegenover grote geldschieters.

Economieprofessor Jeffrey Keefe denkt ook dat er politieke motieven achter de maatregel schuilen.

“De Republikeinen gebruiken hun overwinning in de voorbije verkiezingen om de laatste resten van de vakbonden te vernietigen. Door de vakbonden uit te schakelen hopen ze op een permanente meerderheid.

Lees meer op Joop.nl over de zaak in Wisconsin: Wisconsin maakt jacht op Walker tijdens verkiezing.

NOS: Wisconsin mag cao’s niet verbieden

Geef een reactie

Laatste reacties (10)