21

Rechter: ‘Klink had ziekenhuisrekening kunnen verwachten’

Het plan van Ab Klink (Volksgezondheid) om ziekenhuizen voor een half miljard euro te korten, is door de rechter afgewezen. Update 16:30: Klink gaat in beroep tegen die uitspraak

Demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid wilde de Nederlandse ziekenhuizen een korting opleggen van 550 miljoen. Dat is het bedrag waarmee ze hun budget van vorig jaar hebben overschreden. Maar de te hoog uitgevallen kosten zijn volgens de rechter een logisch gevolg van het nieuwe zorgstelsel. Wie kiest voor zo’n beleid kan ook de rekening verwachten, oordeelde de rechter in Den Haag maandag.

De rechter verwijt Klink slecht bestuur. NRC schrijft dat de minister nauwelijks overleg heeft gevoerd met de ziekenhuizen over de bezuinigingen. Als hij kiest voor een beleid waarmee de patiënt centraal staat en niet het aanbod van ziekenhuizen, dan had hij ook kunnen verwachten dat de kosten zouden stijgen.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) spande een kort geding aan tegen het plan van Klink. Ze meent dat de overheid het zorgbudget veel de krap heeft begroot en dat ziekenhuizen alleen maar de zorg hebben geleverd, waar behoefte aan was. “Als er al een overschrijding zou zijn, dan moet de minister daar eerst de verzekeraars op aanspreken. Zij hebben al die zorg bij ons ingekocht.”

Update 16:30

Klink gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. De NOS meldt dat de CDA’er in spoedappel gaat. Hij verwacht dat de bodemprocedure te lang duurt en wil daarom via een versneld hoger beroep toch zorgen dat de korting per 1 januari kan worden ingevoerd.

NOS: Klink mag ziekenhuizen niet korten
NRC: Rechter verbiedt korting van half miljard op ziekenhuizen

NOS: Klink gaat ziekenhuizen toch korten

Geef een reactie

Laatste reacties (21)