Laatste update 17:25
38

Rechter laat Deliveroo-koeriers vallen

Maaltijdbezorger Deliveroo hoeft de koeriers die de bestellingen rondbrengen niet in dienst te nemen. De bezorgers kunnen daardoor ook geen aanspraak maken op normale arbeidsvoorwaarden als ziekteverlof en verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid. Deliveroo-koerier Sytze Ferwerda had een kort geding tegen het bedrijf aangespannen omdat er sprake is van schijnzelfstandigheid. De rechter wijst dat af. NU.nl meldt:

De kantonrechter erkent dat het huidige arbeidsrecht nog niet is aangepast aan nieuwe ontwikkelingen zoals de platformeconomie, maar oordeelt desondanks dat de overeenkomst tussen Deliveroo en de bezorger niet onredelijk is. “Het is aan de wetgever om maatregelen te treffen wanneer het niet-gewenst is dat dergelijke situaties blijven bestaan”, stelt hij.

Deliveroo heeft begin dit jaar alle bezorgers ontslagen uit het dienstverband. Ze mochten terugkeren als zzp’ers. Uit protest gingen de bezorgers in staking. Via de vakbond FNV en de PvdA werd geld ingezameld om een rechtszaak te starten tegen de praktijken van het bedrijf. Het AD schrijft:

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk is teleurgesteld. ,,Het was David tegen Goliath en helaas is de eerste slag voor Goliath”, zegt Van Dijk. ,,Maar opgeven is voor ons geen optie. Wij zullen blijven strijden voor fatsoenlijk werk en tegen de onzekerheid waaronder veel mensen nu werken in de nieuwe economie. De rechter stelt dat de wetgever in actie moet komen. Daarom ga ik in de Tweede Kamer ervoor zorgen dat de praktijken van Deliveroo tot het verleden gaan behoren.”

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (38)