Laatste update 22:30
148

Rechter legt blokkeerfriezen taakstraffen op

De rechtbank in Leeuwarden heeft aan de zogeheten blokkeerfriezen, die een sabotage-actie uitvoerden om een democratisch protest van kritische burgers onmogelijk te maken, veroordeeld tot taakstraffen. De leider van de blokkeerfriezen, de 40-jarige Jenny D., kreeg de zwaarste straf: 240 uur plus een maand cel voorwaardelijk. D., die beweert dat ze niet wist dat ze de wet overtrad met de oproep tot een wegblokkade, heeft zich schuldig gemaakt aan opruiing.

Sybolt H. tegen wie een onvoorwaardelijke celstraf was geëist van zes maandn, kwam weg met een taakstraf van 200 uur. Het AD meldt:

De verdachten moeten een schadevergoeding betalen aan de Stichting Nederland wordt Beter van Jerry Afriyie. Dit voor de bus-huur en een kapotte ruit. Hun verzoek om de verdachten een verplichte cursus te laten volgen, werd niet gehonoreerd.

In totaal werden er 34 blokkeerfriezen veroordeeld. De demonstratie-saboteurs reden vorig jaar op de A7 drie bussen klem met daarin mensen die wilden gaan protesteren tegen het gebruik van racistische Zwarte Pieten bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum. Zij hadden officieel toestemming om die demonstratie te houden maar dat was niet naar de zin van de blokkeerfriezen die met hun grimmige actie beweerden op te komen voor ‘ongestoorde gezelligheid’. Volgens de rechtbank waren er echter helemaal geen aanwijzingen dat de tegenstanders van zwarte piet “een ander doel hadden dan vreedzaam betogen.”

Nu.nl schrijft:

Uiteindelijk kwam er vanwege de onrust een noodbevel en ging de demonstratie niet door. Justitie rekent het de verdachten aan dat ze het recht op demonstratie “om zeep hebben geholpen”. Ook was er volgens het OM een dreigende en grimmige sfeer.

Meer over het vonnis lees je hier.

Beeld: Jenny D. aan tafel bij RTL Late Night waar ze weigerde in debat te gaan over haar anti-democratische opvattingen.

Geef een reactie

Laatste reacties (148)