9

Rechter legt stalker een ‘sociale media’-verbod op

Advocaat: Pesten om internet kan beteugeld worden door profielen te laten verwijderen

Een kortgeding rechter heeft een man uit Noord-Holland een sociale mediaverbod opgelegd. De stalker mag een jaar lang geen profielen onderhouden op Facebook en Hyves en ook moet hij zijn blog sluiten.

De eis voor een sociale mediaverbod was het verzoek van de ex-partner van de man tegen wie hij een lastercampagne op internet voerde, meldt NRC. Als hij niet zelf de accounts verwijdert mag de ex de betreffende sociale media bevelen deze te verwijderen. Deze zogenoemde ‘vervangende toestemming’ wordt incidenteel toegezegd bij stalkingszaken.

De man had onder meer op zijn Facebookpagina het rapport van de Kinderbescherming over zijn kinderen online gezet. Ook had hij zijn vrouw op internet in verband gebracht met seksueel misbruik, pedofilie, prostitutie, nazisme en psychische aandoeningen. Eerder had hij al een gebiedsverbod gekregen maar hield zich ook daar niet aan.

De veroordeling kwam niet uit de lucht vallen. Afgelopen zomer beval de rechter hem al de informatie offline te halen met daarbij een dwangsom van 250 euro. De man heeft nu twee dagen de tijd gekregen om zijn sociale media uit de lucht te halen.

Advocaat van de ex-partner Danusia Bialkowski vindt dat de zaak laat zien dat burgers het pesten op internet kunnen aanpakken doormiddel van een rechtszaak, mits het daarbij gaat om onrechtmatige uitlatingen.

NRC: Rechter geeft sociaal mediaverbod van één jaar

cc-foto: USAG Vincenza

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)