Laatste update 13:00
15

Rechter: NAM moet betalen voor psychisch leed aardbevingsslachtoffers

Slachtoffers van aardbevingen, veroorzaakt door gaswinning in Groningen, hebben een grote juridische overwinning geboekt. De rechtbank in Assen acht de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aansprakelijk voor de immateriële schade die inwoners van het aardbevingsgebied ervaren. Dat betekent dat naast materiële schade nu ook aanspraak gemaakt kan worden op een nader te bepalen individuele vergoeding voor psychisch leed, zoals angst, zorgen en aantasting van woongenot. De rechter bepaalde dat de NAM onrechtmatig gehandeld heeft:

“Veel mensen ervaringen spanningen en gevoelens van onveiligheid. Dit overschrijdt de grenzen van wat maatschappelijk acceptabel is.”

Martien Ettema uit Loppersum is opgelucht:

“Eindelijk erkenning voor alle ellende. Hele gezinnen zijn kapotgemaakt. Nu moet NAM over de brug komen.”

De 127 eisers hadden naast de NAM ook de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld, maar hoewel de rechtbank vaststelt dat de staat onrechtmatig heeft gehandeld door de gaskraan niet ver genoeg dicht te draaien toen ernstige waarschuwingssignalen binnenkwamen, zijn vorderingen op de staat afgewezen omdat de NAM als exploitant verantwoordelijk is.

Afbeelding: Screenshot YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (15)